Twee soorten hermeneutiek

T

Bijbelse Theologie I/2 over Genesis en IV/1 over Calvijn had ik al eens gelezen. Nu heb ik ook BT I/1, BT IV/2 en BT II/2 gelezen – het verschil is dat ik er nu voor betaald word. Blijven voorlopig ongelezen: BT I/3, BT II/1 en de drie afleveringen BT III.

Ik heb genoeg materiaal doorgenomen om aan het eerste hoofdstuk te gaan schrijven, waarin ik het theologische project van Breukelman wil analyseren en aan de hand van secundaire literatuur wil gaan waarderen.

Het eerste hoofdstuk van BT I/1 (prolegomena) lijkt een weergave te bieden van het gehele theologische project van Breukelman. Er ligt echter teveel nadruk op exegese en Bijbelse theologie (gezien de plaatsing aan het begin van de reeks Bijbelse Theologie niet heel verwonderlijk) om uitsluitend aan de hand van deze tekst een Darstellung van Breukelmans theologie te geven. De eerste helft van BT IV/2 biedt een welkome dogmatische aanvulling.

De term hermeneutiek blijkt verwarrend: in de Bijbelse theologie heeft het vooral een methodische betekenis en betekent het ongeveer ‘het geheel aan principes en regels omtrent de uitleg van teksten’, maar in de dogmatische teksten blijkt dat Breukelman de dogmatiek zélf als norm voor tekstuitleg beschouwt. Het zal niet eenvoudig zijn om te beschrijven hoe dit precies in elkaar steekt. Duidelijk is dat ik de term hermeneutiek nadrukkelijk in tweevoudige zin moet gaan gebruiken – iets wat Breukelman heeft nagelaten.

Over de auteur

G. van Zanden

Plaats een reactie